Thursday, 8 January 2015

Starstruck

Maybe why some people nak pergi dinner dengan celebrity ialah for the after feeling: seronok nak mampos because you know it's a one time thing, you might not get the same chance again. Yelah tu. Ada benda yang kita seronok sangat sebab dapat sekali je. Lepas tu tak dapat lagi dah.

Tapi memang seronok I cannot I must die.

Next week ade meeting dengan Daimler at the Ampang office, I'm so gonna get grilled.

Friday, 28 November 2014

Apakah tugas hakiki?

Mak balik and complained again that her subordinate has failed to complete organizational tasks that literally renders people into hardship atau bahasa Melayunya menyusahkan orang lain.

This guy is always busy as some sort of MC for local events, he seems to be quite popular and has taken a lot of absence leaves even during school periods to go and do his thing.

You know teachers are burdened with organizational tasks outside of teaching. For example, this guy is Penolong Kanan Hal Ehwal Murid and he is responsible for things like application to secondary schools and charity of pupils.

He didn't forward the application form of one pupil who is an OKU until after the closing date, which robbed the rights of the pupil for a sum of money from the government. She needs to use the money to pay for check ups. And since, her grandfather and father has been coming every day to school to ask for the money. It seems like my mother has to reimburse the student with her own money if the Kementerian in Putrajaya does not have any funds left over. My mother was recovering from her eye surgery for a month, and the closing date happened to be during her leave.

At every end of year teachers will submit applications to Sekolah Kawalan on behalf of pupils, which is why you always get this offer from secondary schools even when you don't ask for them. Again, this teacher did not certify the applications even after the closing date. And even refused to do it when asked. You see, JPN wants the applications to be done today and he refused to come to school to do it, wanting to come on Monday and take his own freaking sweet time.

In the end my mother did it.

I have enough of guys like this, who gets people around them to complete their jobs and datang sengih-sengih afterwards.

Wednesday, 26 November 2014

Wednesday Noon

Cerita Korea ni watak utama dia gadis fashion designer. Dia baru dapat letak baju-baju dia dekat laman web 'online shopping'. Satu hari baju dia nak masuk program TV for new releases. Tetibe owner website tu cakap baju dia salah jahit. Lol tak paham kenapa sebab tak tengok dari awal.

So dah salah jahit, the whole production team kerja sepanjang malam untuk siapkan alteration baju.

Gadis watak utama pun kerja la sepanjang malam. Adik dia jumpa dia dalam tandas sakit perut dan berpeluh-peluh. Cerita Korea biasalah. Sikit-sikit suruh pegi hospital. Tapi watak utama berdegil nak siapkan baju.

So baju siap pagi esoknya pukul 6.30am dan pukul 7 dah siap deliver kat stesen TV.

Gadis watak utama hampir pengsan sakit perut dan dihantar ke hospital.

Doktor x-ray perut dan tekan-tekan perut dia. Meraung-raung watak utama. Boyfriend watak utama cemas lah dia kata kena operate ke apendiks?

Doktor kata tak payah. Dia ni sakit perut bukan sebab apendiks. Tapi sebab malas berak. Usus penuh tahi.

Segan gila gadis watak utama lololololol

Kalau cerita Melayu dah sakit barah dah.

Wonderful Mama

Tuesday, 18 November 2014

Resepi Ayam Ungkep

Dah macam blog mak-mak plak dah.. Rajin beno post resepi. Sebenarnya ada deadline lagi tiga jam 10 minit. Tapi sebab baru lepas makan nasi dan rasa kagum dengan diri sendiri maka nak la post resepi ni.. Mengajak korang menikmati lauk bersama. Secara virtual.

Pada suatu hari, nak masak dan tiada idea.. Rasa bosan dengan semua lauk yang tau masak (limited knowledge lagipun). Jadi, Google "lauk ayam mudah dan cepat" hahha so jumpalah lauk Ayam Ungkep dari blog kakak ini. Kelihatan sungguh yummy.

Resepinya mudah kerana blender aja semua bahan, lepas tu tumis kemudian bubuh ayam dan tutup biarkan mereka bergelumang dengan mesra. Pastu boleh makan. Kesedapan bahan tumis meresap masuk ke dalam liang-liang ayam.. Fuhh

Bahan-bahannya

Ok you must note that my kitchen selalu tak cukup satu bahan. Contohnya kali ni takde serbuk jintan bagai macam dekat blog kakak tu. So takdelah bubuh. Dan sebab inilah "cooking" is better than "baking". Baking sesuai untuk orang-orang yang persis dan jitu hasil kerjanya.. Sebab baking tak boleh lebih kurang ala kadar campak-campak. Baking kena ukur.. Tepung banyak ni, gula banyak ni, oven mesti panas begini, bakar selama ini.* Berbeza dengan memasak.

Bahan-bahan Ayam Ungkep (kali ni betul punya)

Anda memerlukan kuali yang ada tutup atau boleh ditutup.

Ayam (7 potongan hebat)
Kunyit
Garam

Bawang merah 7 biji
Bawang putih 5 ulas
Cili padi ikut kesukaan kepedasan (tadi letak 7)
Cili merah 1 (sebab cili padi dah habis letaklah cili merah)
Halia 3 cm
Kunyit hidup 3 cm (tak letak pun sebab tak ada kehkeh, letak serbuk kunyit sesudu kecil)
Biji ketumbar secubit
Jintan putih secubit
Cukup Rasa untuk menambah keyakinan

Serai dua batang

Cara-caranya

1. Perap ayam bersama garam dan kunyit. Letak tepi.
2. Blender semua bahan dalam perenggan kedua tadi.
3. Panaskan minyak. Dalam sesenduk
4. Titik serai dan goreng serai tersebut dalam minyak tadi.
5. Tumis semua bahan blender tadi. Tuang aja terus ke kuali jangan malu-malu
6. Ok tumis dalam 10 minit gitu atas api sederhana. Kacau. jangan hangus. Sampai pecah minyak
7. Bubuh ayam. Gaul-gaul. Bubuh Cukup Rasa. Gaul-gaul. Kalau suka kuah bubuh air setengah cawan.
8. Bila ayam dah separuh masak. Tutup kuali anda. Biarkan ayam dan bahan tumis sebati masak bersama. Jaga api dan kacau selalu untuk elak hangus.
9. Boleh diangkat bila warna masakan dah jadi satu shade lebih gelap sikit.

Makan bersama nasi panas wuuu~ wuuuw~

Monday, 3 November 2014

Ketik ketik


Jogjakarta came up in a recent conversation and I thought of an old friend who sat with me when I was bored to death and got his guitar and ketik lagu ini for me.

He's from Jogjakarta. Haha.

Anyway I stopped being friends with him after I came back from Germany because somebody told me he was talking about me behind my back - read: he called me fat.

Not that I am offended if people call me fat. I call me fat every day. But it wasn't nice. When you talk about some proportions being fat.

Apa-apalah. Losing a friend is sad. Especially when he tried to reconcile but I ignored it so high and mightily.