Tick tock

Lilypie Second Birthday tickers Lilypie Breastfeeding tickers Daisypath Anniversary tickers

Saturday, 25 October 2014

Donat dan dua puluh enam

Haaaaappy birthday to me!

Now is 00:26 am, and I am 26! Yeay!

Main point of this entry adalah untuk tulis resepi donat awesum possum yang dibuat petang tadi. Hey I am 26. Petang tadi baru first time buat donat tanpa penyeliaan orang dewasa. Sebab dah dewasa sangat kan. Hehe.

Resepi ambil dari blog Bukan Chef. Ini resepi untuk nubis kubis tau. Memang akan tulis setiap satu-satu step. Siapa yang dah terer baking backing packing bole rujuk blog Bukan Chef untuk langkah yang lebih ringkas.

Ok mula-mula sekali. Kita kena panaskan air. Sebab nak guna secawan air suam untuk bancuh yis. Air suam yang agak panas. Celup jari sikit, kalau rasa suam tu okeylah tu. So secawan air suam panas. Ambil empat sudu besar gula. Larutkan dalam air suam tadi. Bubuh pula tiga sudu besar susu pekat. Larutkan. Guna satu paket yis, tuang dalam larutan air suam + gula + susu pekat tadi, kacau sikit then biar tepi.

Yis tadi guna cap kijang. Paket kecil tu. Cap Mauripan ada jugak. Tapi dah expired. Ingat nak guna sbb sayang nak buang. Tp bila test sikit masuk dalam air suam, jelas sekali yis dah arwah. Sebab tak berbuih. Kesian betul. Takpela. Buang. Selongkar peti ais jumpa yang Kijang. Expired tahun 2015. Nice nice~ cantik je naik. Pastikan bancuhan yis menjadi tau. Kalau bancuh yis jadi, memang jadi la donat gebu gebas gebana ibu korunk.

Ini rupa bancuhan yis yang successful.



Ok sementara tunggu yis berbuih jadi teh tarik, cairkan tiga sudu mentega/marjerin n campurkan dengan sebiji teloq. Gaul sekata.

Ayak tiga cawan teping gandum. Tepunglah. Bubuh garam setengah sudu teh. Buat lubang gunung berapi di tengah tengah.

Tadi tepung tak cukup woi. Nak pakai tiga cawan, ada dua cawan lebih sikit. Dah la tercampur tepung gandum dengan tepung jagung. Apa benda entah. Balang takde label. Hahaha. Lari la kejap pegi kedai beli tepung. Balik rumah tengok yis dah membuak buak weh cemaaasss



Hahaha. Masa ni dah tinggalkan yis selama 45 minit campur pegi kedai. Oookey. Cepat cepat bergerak. Campur bancuhan yis tarik tadi dengan mentega tadi. Sekatakan gaulannya. Pastu curah dalam kawah gunung berapi. Ok bersedia untuk menguli. Acah-acah je uli. Adunan ni lembik tau. Lekat pada jari jemari. Nak fold/gaul guna senduk pun boleh. Tapi guna la tangan. Baru la air tangan. Uli la ikut suka hati. Kalau lekat sangat renjis tepung sikit. bagilah adunan sebati. Takde gambar la nak tunjuk. Sebab tadi jari penuh tepung camne nak snap snap.

To be continued. Penat naip. Hahah tata

Sambung 3 Nov 2014

Dah gaul semua elok2. Bubuh dalam satu bekas yang boleh tutup. Atau letak dalam dulang dan tutup dengan kain basah. Macam-macam la caranya, ada kata jangan bagi kena udara. Tapi iols letak je dalam bekas and then tutup. Pastikan anda boleh agakla kuantiti adunan tu dan saiz dia camne.

Tinggalkan adunan tersebut dalam masa 45 minit. Setengah jam pun boleh kalau tak sabar.
Masa ni bolehlah nak blender gula jadi halus.. Sebab rumah iols takde gula kastor. Kalau teringin boleh juga sediakan inti. Ada sekali makan donat inti kacang merah. Amboi sedapnya.



Dah agak-agak adunan tu jadi sekali ganda dari saiz asal. Dah boleh tumbuk dia! Kepus! Pastu uli lagi golek-golek dan bentukkan ikut suka. Nak buat donat ada yang pakai terap. Terap tu ada jual di kedai-kedai barang kek berdekatan anda. Tapi masa tu iols buat bulat2 je. Bajet chocoball. Hehe. Dah siap bentukkan tu biar sekejap dalam 10 minit. Adunan akan naik lagi. Masa goreng pun dia akan naik lagi. Jadi agak-agak la nak besar mana. Btw kat pantai dalam ada donat Adibah Noor. Yum yum

Pastu panaskan minyak dan goreng donat kepus anda dengan api sederhana!

Ok repeat steps:

  1. Panaskan air satu cawan -> bancuh empat sudu gula -> tambah tiga sudu susu pekat -> campur sepaket yis -> biarkan sampai yis berbuih macam teh tarik
  2. Cairkan mentega tiga sudu -> bubuh telur sebiji
  3. Ayak tiga cawan tepung + garam sesudu kecil
  4. Campur mentega cair tadi ke dalam bancuhan yis
  5. Gaul dengan tepung bagi sekata dan seia
  6. Biarkan sampai sekali ganda saiz asal
  7. Tumbuk! Kepus!
  8. Bentukkan
  9. Goreng

Jjang!

No comments:

Hallo zusammen!

 1. 2022 ist mein achtes Jahr in als Lehrerin in Mersing. 2. Ich bin gerade mit meinem 2. Kind schwanger. 3. Mein erstes Kind ist 3 Jahre al...